Als uw vader, oom of broer kaal beginnen te worden op hun kruin en u zich zorgen maakt over de toekomst van uw eigen haar, moet u iets weten over DHT. Lees verder om te ontdekken wat DHT is, hoe het haaruitval veroorzaakt en wat u kunt doen om het te verslaan.

Wat is DHT?

DHT (dihydrotestosteron) is een mannelijk geslachtshormoon dat een bijproduct is van een interactie tussen testosteron en het enzym 5-alpha-reductase. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van mannelijke kenmerken in de prenatale periode en tijdens de puberteit. Hoewel DHT op bepaalde momenten in het leven van een man essentieel is, is het ook de reden voor het optreden van een aandoening die de meesten liever vermijden: haaruitval.

Hoe veroorzaakt DHT haaruitval?

DHT is een van de hoofdoorzaken van androgene alopecia (mannelijke patroonkaalheid). De aandoening wordt geërfd van de ouders en veroorzaakt genetische gevoeligheid voor DHT. Het hormoon hecht zich aan de haarzakjes en voorkomt dat ze voldoende proteïnen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen die nodig zijn voor een gezonde haargroei. Dit resulteert in een proces dat miniaturisatie wordt genoemd. De haarfollikel zelf krimpt, de haargroeistadia worden verkort en de rustfase wordt langer. Mannen met androgene alopecia kunnen bemerken dat hun haar dunner wordt en dat er kale plekken ontstaan, vooral rond de haarlijn en de kruin, omdat de haarzakjes stoppen met het produceren van haar.

Zijn er behandelingen om de effecten van DHT te voorkomen?

Vinci Hair Clinic biedt een reeks klinisch bewezen behandelingen voor androgene alopecia. Veel mannen beginnen met het uitproberen van een van de twee geneesmiddelen die de effecten van DHT blokkeren. Finasteride en minoxidil kunnen haaruitval stoppen en de haargroei stimuleren en zijn effectief bij de meerderheid van de mannen. Deze geneesmiddelen kunnen worden gebruikt in combinatie met andere haartransplantatiebehandelingen zoals PRP en LLLT. Een andere populaire optie zijn natuurlijke DHT-blokkers zoals zegepalm en pygeum africanum, die beide ingrediënten zijn van het Vitruvian Line Vitamine- en mineralencomplex van Vinci. Voor mannen die een permanente oplossing wensen voor mannelijke patroonkaalheid, is het antwoord haartransplantatie. Voor FUT- en FUE-haartransplantatieoperaties wordt haar dat niet genetisch gevoelig is voor DHT geoogst vanaf de zijkanten en achterkant van het hoofd van de patiënt. De resulterende transplantaten worden gebruikt voor het opnieuw opbouwen en opvullen van de kalende gebieden, waardoor de patiënt zijn eigen haar opnieuw kan laten groeien.

Wat u moet weten over DHT en haaruitval bij mannen