Een spannende ontdekking door onderzoekers van haaruitval aan de universiteit van Manchester heeft licht geworpen op nieuwe informatie over haarzakjes. We gaan wat dieper in op hun studie en bespreken wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van behandelingen voor kaalheid.

De studie over sandelhout en haargroei

De recente studie, die onder andere werd gefinancierd door een Italiaans cosmeticabedrijf, was bedoeld om er achter te komen of synthetisch sandelhout gunstige effecten heeft op de haargroei. De geur was al nuttig gebleken bij het bevorderen van wondgenezing, en de onderzoekers vermoedden dat het ook de haarzakjes zou kunnen stimuleren. De onderzoekers testten de geurstof van synthetisch sandelhout op monsters van hoofdhuid die werden geschonken door cosmetische chirurgiepatiënten en ontdekten dat de haarzakjes begonnen te groeien.

Een van de curieuze dingen aan de studie is waarom de geur dit effect heeft. In wezen “ruiken” de haarzakjes de geur en interpreteren het als een signaal om te groeien. De wetenschappers hebben uitgelegd dat de haarzakjes reukreceptoren hebben die lijken op die in onze neuzen die ons reukvermogen bepalen. In haarzakjes stimuleert het aroma van synthetisch sandelhout de groeifactoren en verbetert de haarcelgroei.

De bevindingen, gepubliceerd in Nature Communications, zijn belangrijk omdat het de eerste keer is dat is aangetoond dat een aroma invloed heeft op de haargroei. Er is al een proefproject uitgevoerd bij een kleine groep van 20 vrouwelijke vrijwilligers, waarvan de grootschalige proeven in januari 2019 zullen zijn afgerond.

De toekomst van het behandelen van haaruitval?

Deze nieuwe bevindingen zijn fascinerend en houden een belangrijke ontwikkeling in ons begrip van de haargroei in. Tot nu toe is het nog te vroeg om te zeggen hoe de nieuwe informatie zich vertaalt in een levensvatbare behandeling en in welke mate het nuttig zal zijn voor patiënten met haaruitval.

Klinisch bewezen haarnerstelbehandelingen

Naarmate de kennis over haaruitval groeit, zullen er nieuwe behandelingen beschikbaar komen. In de tussentijd zullen diegenen die op zoek zijn naar oplossingen voor haarherstel een scala aan medische, niet-chirurgische en chirurgische opties vinden bij Vinci Hair Clinic. Vinci’s teams van specialisten over de hele wereld, zijn specialisten in het behandelen van haaruitval bij mannen en vrouwen met klinisch bewezen oplossingen die zijn toegesneden op de unieke behoeften van elke individuele klant.

Is de geur van sandelhout de sleutel tot het behandelen van kaalheid?